Meni
Pitajte nas | Kontakt  
A
A
A
19.07.2022.
naslovna_konferencija.jpg

Konferencija za medije povodom Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. u Republici Srbiji

Posle dvogodišnjeg odlaganja, uzrokovanog pandemijom kovida 19, u oktobru ove godine Republički zavod za statistiku (RZS) će realizovati Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji. Pripreme za ovogodišnji Popis su uveliko odmakle – završen je konkurs za izbor 2.500 instruktora, a pred nama je konkurs za izbor 15.000 popisivača.

O toku dosadašnjih aktivnosti, kao i o predstojećem konkursu za izbor popisivača – uslovima za prijavljivanje na konkurs, način odabira, obuke i rad na terenu – na konferenciji su govorili predstavnici Republičkog zavoda za statistiku:

1) Snežana Lakčević, pomoćnik direktora za Sektor društvenih statistika

2) Mladen Veličković, načelnik Odeljenja za pravne poslove

Popis stanovništva je najkompleksnije statističko istraživanje – na samo po sadržaju i metodološkim rešenjima, već i po svojoj specifičnoj organizaciji. Za potrebe terenske realizacije popisa biće angažovano više od 20.000 učesnika.

Za razliku od svih dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitnika, u Popisu 2022. godine prvi put će se za prikupljanje podataka koristiti prenosivi računari, odnosno laptopovi. Metod sprovođenja popisa je tradicionalni, popisivači prikupljaju podatke direktno od građana, idući „od vrata do vrata”. Po prvi put se u popisu neće popunjavati papirni upitnici već se podaci unose u  elektronske upitnike pomoću laptopova.

Metodologija Popisa 2022. u potpunosti je usaglašena sa međunarodnim preporukama za popise koji se sprovode oko 2020. godine.

U skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici i Zakonom o popisu, podaci prikupljeni u Popisu koristiće se isključivo u statističke svrhe, a RZS će preuzeti sve administrativne, tehničke i organizacione mere neophodne za zaštitu prikupljenih podataka.

Podaci prikupljeni u Popisu ne mogu se upotrebljavati u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti se mogu koristiti kao dokaz za ostvarivanje prava građana.

Preliminarni rezultati Popisa biće objavljeni u roku od mesec dana od završetka terenskog prikupljanja podataka (do kraja novembra 2022. godine), a konačni rezultati će se objavljivati u skladu sa planom publikovanja, sukcesivno, počev od aprila 2023. do juna 2024. godine.

Popis priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku, pri čemu se određeni poslovi u vezi sa Popisom na teritoriji opština, gradova i Grada Beograda obavljaju preko popisnih komisija. Krajem maja formirana je 161 popisna komisija. Popisne komisije imaju od 3 do 7 članova – u zavisnosti od broja stanovnika, broja naseljenih mesta i površine teritorije. Takođe, u 74 opštine/grada sa višenacionalnim sastavom stanovništva imenovali smo u saradnji sa Koordinacijom nacionalnih saveta nacionalnih manjina 88 članova predstavnika nacionalnih manjina.

U pripremi i realizaciji Popisa, u okviru svoje nadležnosti, učestvuju  i Ministarstvo pravde,  Ministarstvo spoljnih poslova i posebne organizacije (RGZ, Komesarijat za izbeglice i migracije), jedinice lokalne samouprave i drugi organi, organizacije i institucije.

Neposredni izvršioci Popisa na terenu su instruktori i popisivači. Predviđeno je da se za terensku realizaciju popisa angažuje oko 2.200 instruktora i oko 15.000 popisivača.

S obzirom na to da će se u Popisu koristiti elektronski upitnici, potrebno je da svi neposredni učesnici  poseduju osnovna znanja iz oblasti rada na računaru.

Popisivači imaju obavezu da pre početka popisivanja prisustvuju petodnevnoj obuci, savladaju metodologiju Popisa i rad u aplikaciji za prikupljanje podataka i da obiđu teren sa instruktorom. Od 1. do 31. oktobra dužni su da popišu sve jedinice popisa (stanove, domaćinstva i lica), na teritoriji koja im je dodeljena, koristeći laptop za unos podataka u elektronske upitnike.

Obuci će prisustvovati oko 20% više kandidata od potrebnog broja (instruktora i popisivača) kako bi se obezbedila neophodna rezerva u slučaju odustajanja tokom popisa. Prednost će imati lica sa višim nivoom obrazovanja i nezaposleni.

Građani zainteresovani za rad u Popisu prijavljuju se isključivo preko interneta, i to popunjavanjem elektronske prijave na sajtu RZS-a (www.stat.gov.rs) ili sajtu Popisa (popis2022.stat.gov.rs), o čemu se obaveštavaju u javnom pozivu. Prijavljivanje traje od 22. jula do 5. avgusta. Period angažovanja popisivača je od 23. septembra do 31. oktobra 2022. godine

Na konferenciji za medije, pored ovih važnih informcija o predstojećem Popisu, Snežana Lakčević je podsetila da 2022. godina nije samo popisna godina već i godina u kojoj obeležavamo značajan jubilej –   160 godina zvanične statistike u Srbiji.

Početkom zvanične statistike u Srbiji smatra se 18. april 1862. godine, kada je knez Mihailo Obrenović potpisao akt kojim se Ekonomsko odeljenje Ministarstva finansija obavezuje da vodi statističke poslove za sve grane državne uprave. Načelnik odeljenja bio je prof. dr Vladimir Jakšić. 

Ekonomsko odeljenje, Statističko odeljenje, Uprava državne statistike, Statistički ured, Zavod za statistiku i evidenciju, Zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku – nazivi su institucija koje su u prethodnih 160 godina vodile zvaničnu statistiku Srbije.

Prvi popis stanovništva u Srbiji izvršen je 1834. godine, između dva svetska rata izvršena su dva popisa stanovništva, dok je posle Drugog svetskog rata prvi popis izvršen 1948, kao „skraćeni popis” u svrhu obnove infrastrukture i zahteva za nadoknadu štete, a nakon 1961. godine popis se odvija na deset godina.

 

 

Konferencija za medije povodom Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. u Republici Srbiji

  Podeli ovu stranu